Särbegåvning och psykisk hälsa
Privat coachning
Coachning till särbegåvade vuxna, till föräldrar till särbegåvade barn eller andra som kommer i kontakt med särbegåvning i någon form.
.
.
Särbegvning och psykisk ohälsa går dessvärre ofta hand i hand. En förklaring till detta är att elever förväntas kunna ta in kunskap på ett och samma sätt inom ramen för den svenska skolan. Därför händer det att särbegåvade elever inte ens upptäcks. När de väl upptäcks är det svårt att kunna ge särbegåvade elever den anpassning de så väl behöver.
Det kan till och med vara så att den elev som stör ordningen i klassen är en särskilt begåvad elev. Istället för att ta tillvara elevens resurser riskerar eleven att bli bestraffad och resten av klassen får inte den studiero de behöver. Läs mer här *Med utvecklad förståelse och ett insiktsfullt bemötande skulle situationen för den enskilde eleven och klassen kunna vara en hel annan. Det behövs så lite för att upptäcka, bemöta och stimulera särbegåvade elever. Ändå görs det alltför sällan, vilket leder till att dessa elever går ut skolan med ofullständiga betyg och en krackelerad självkänsla som följd.
Jag erbjuder tjänster med fokus på särbegåvning då jag vet att föräldrar, vuxna med särbegåvning samt skolpersonal och andra verksamma verkligen behöver hjälp på det här området. Det saknas kunskap och det saknas metoder. Vi får inte missa generationer av kompetens som vårt samhälle behöver i framtiden.
Hör gärna av dig. Jag hjälper dig!
inte klarar skolan med godkända betyg?
ägnar hela nätter åt sin talang men sitter av tid på lektionerna?
ofta är sena i sin emotionella utveckling?
är "hemmasittare"?
är feldiagnostiserade med NPF?
också har NPF i kombination med sin särbegåvning?
är utagerande i skolan, bl.a. för att de är uttråkade?
kan vara särskilt begåvade inom en domän men ha stora svårigheter inom en annan?
kan ha begåvning inom många domäner samtidigt?
kan ha svårt att lära sig men har en IQ på 130 eller mer?
kan vara flamsiga och störa lektioner i skolan och verka allmänt ointresserade?
inte kan ta sig an en enkel uppgift utan måste få svåra fördjupningsuppgifter?
driver företag, utvecklar spel, komponerar musik, tjänar pengar som youtuber etc. när de inte går i skolan?
är aktiva med meningsfulla studier under natten men har svårt att få något gjort i skolan?
kan arbeta självständigt men behöver sättas igång?
behöver utmaningar?
tänker så snabbt eller så annorlunda att läraren har svårt att hänga med?
inte är högpresterande på det sätt som ofta förväntas av dem?
"Fem procent av eleverna kan räknas som särskilt begåvade. De behöver många gånger andra utmaningar än sina klasskamrater. År 2010 förtydligades skollagen och där står nu att elever som lätt når de betygskriterier som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling.
De särskilt begåvade eleverna mår bra av att få stora utmaningar utifrån sina styrkor. De behöver lära och diskutera på sin nivå. De behöver också mötas med respekt och acceptans utifrån sina förutsättningar och behov.
Det är inte alltid lätt att uppmärksamma en särskilt begåvad elev eftersom det händer att de underpresterar i skolan, för att passa in eller för att de har tappat lusten att lära." . Skolverket, 2 april 2024
Skolan har ett viktigt ansvar att identifiera särbegåvning. Risken är mycket stor att dessa elever går under radarn. Många särbegåvade barn och ungdomar kan inte tillgodogöra sig utbildning på traditionellt sätt och riskerar därför att underprestera. Andra blir aldrig upptäckta och går trots sin särbegåvning ut skolan med ofullständiga betyg.
Vi hjälper er att...
Särbegåvning och psykisk hälsa
Coachning till särbegåvade vuxna, till föräldrar till särbegåvade barn eller andra som kommer i kontakt med särbegåvning i någon form.
Särbegåvning och psykisk hälsa
Handledning till lärare, rektorer och elevhälso- personal i förskola/ skola/ gymnasium. Handledning erbjuds till enskilda och team
Särbegåvning och psykisk hälsa
Anpassade föreläsningar och utbildningar till personal inom olika typer av verksamheter. Fördjupande kunskap och hands on metoder.
Magdalena Berger har studerat särbegåvning på Stockholms universitet där ämnet för hennes uppsats var "asynkron utveckling hos särbegåvade barn".
Genom åren har Magdalena arbetat med särskilt begåvade elever på ett flertal grundskolor och gymnasieskolor. Hon har också arbetat på en rad enheter för elever med NPF där många eleverna varit särbegåvade.
I Magdalenas bok "Psykisk ohälsa i skolan - Upptäcka, bemöta och åtgärda" framkommer det att många av de elever som varit drabbade av psykisk ohälsa på gymnasiet också varit särbegåvade.
.